Què fem?

Rotary neix gràcies a la visió d’un home, Paul Harris, advocat de Chicago qui va fundar el Club Rotary de Chicago un 23 de febrer de 1905. El seu propòsit va ser formar un cercle de professionals dedicats a diversos camps amb la voluntat de propiciar l’intercanvi d’idees i forjar llaços d’amistat.

Amb el temps, l’abast i la visió de Rotary es va estendre gradualment al servei humanitari. Els socis de tots els clubs de Rotary compten amb una llarga trajectòria de direcció i lideratge enfrontant desafiaments a les seves comunitats i a tot el món.

Rotary és una xarxa mundial composta per més d’1,2 milions de veïns, amics, líders i persones dedicades a solucionar problemes, que veuen un planeta on les persones s’uneixen i passen a l’acció per generar un canvi perdurable al món, les seves comunitats i en si mateixos.

Hi ha clubs rotaris a més de 200 països, inclosos en els llocs més remots del món. De fet, podríem dir que Rotary s’ha estès a pràcticament tots els racons del món.

La nostra organització consta de tres pilars:

  • Els clubs rotaris.
  • Rotary International.
  • La Fundació Rotaria.

Junts emprenem obres per generar el canvi sostenible a l’esfera local i internacional.

Aquestes dades i la dimensió de Rotary Internacional ha de fer-nos pensar en la responsabilitat de la gent que forma part del Rotary Club Costa Brava, la seva Junta i la seva Presidència.

Per resumir la pregunta de què fem, es pot dir que som una xarxa de voluntaris al servei de la humanitat.

La poliomielitis

Els rotaris planifiquem i duem a terme una gran varietat de programes humanitaris, educatius i d’intercanvi cultural que afecten la vida de moltes persones a les seves pròpies comunitats i en la comunitat mundial.
D’entre tots en l’àmbit internacional amb una acció global, destaca el Programa Polio Plus. Actual “End Polio Now“. L’any 1985 Rotary Internacional va iniciar aquest projecte per immunitzar tots els nens del món de la malaltia de la pòlio.

El doctor Carles Fontcuberta, membre de Rotary Districte 2202 i responsable districtal des de 2024, ens informa de la Poliomielitis (Pòlio) i quina és la situació actual.

És una malaltia infecciosa que afecta, principalment, a la població infantil per sota dels 5 anys.
Es tracta d’una malaltia coneguda, com a mínim, des dels temps dels egipcis, però no és fins al s.XIX i s.XX quan es converteix en endèmica, afectant la majoria dels països del món.
No és de les malalties infeccioses històriques amb més nombre de casos registrats, però el fet d’afectar sobretot a nens la fa especialment dramàtica i amb una alta sensibilitat social.

Explicació dr. Carles Fontcuberta

La transmissió és entre persones, sense cap vector animal, a diferència d’altres malalties infeccioses que tenen algun animal fent d’intermediari (el ratpenat en el cas de la COVID, o el mosquit anopheles en el cas de la Malària, entre altres exemples). El fet que la transmissió sigui de persona a persona, sense cap vector animal, fa que la Pòlio sigui una malaltia que es pot erradicar del món, com va passar amb la Verola l’any 1980.

La Pòlio és causada per dos tipus de virus, l’històric, anomenat Virus Salvatge de la Pòlio i un altre, més recent, anomenat Virus postvacunal. Tant l’un com l’altre tenen un comportament clínic semblant.

És una malaltia que pot presentar-se de diverses maneres, des de formes asimptomàtiques (l’infant està infectat, però no té símptomes), fins a les formes més greus que acaben amb diferents tipus de discapacitats de per vida (paràlisis infantil).

Afortunadament tenim vacunes per prevenir-la. Hi ha dos tipus de vacunes, una oral i una altra intramuscular que s’utilitzen, l’una o l’altra, en funció de diferents situacions i circumstàncies.

Rotary Internacional (RI) va començar la vacunació contra la Pòlio l’any 1979 en un poblat de Filipines. L’èxit va ser tan significatiu que, anys després, el 1985, RI va ser fundadora de l’anomenada “Iniciativa Global per a l’erradicació de la Pòlio”, entitat formada, també, per l’OMS, UNICEF, la Fundació Bill i Melinda Gates, els CDC dels EE.UU, l’Aliança per les Vacunes i diversos governs del món, constituint la col·laboració publicoprivada més important, en temes de salut pública, de tota la història.

Aquesta iniciativa, treballant tots conjuntament, ha aconseguit en quatre dècades una inversió superior als 2,5 B$, ha vacunat a més de 3.000M de nens i nenes (en 122 països), ha evitat 20M de paralítics i 1,5 M de morts infantils, havent aconseguit reduir la presència del virus salvatge en un 99%.

Tanmateix, RI ha influït significativament en les polítiques sanitàries internacionals, ha aportat milers de voluntaris, ha col·laborat en la creació de les xarxes de vigilància epidemiològica, ha treballat per la conscienciació pública i els seus socis (més d’1 milió) i han fet aportacions econòmiques importants i sostingudes durant més de 30 anys.

Cal destacar el programa de RI anomenat “End Polio Now” destinat específicament (però no només) a recaptar fons per l’erradicació, perquè també s’utilitzen els recursos per temes logístics, de transport i distribució, anàlisis de mostres, etc.

No obstant tot això, la recent aparició del virus postvacunal ha posat novament en alerta a les autoritats sanitàries internacionals, significant, a hores d’ara, una complicació afegida que, sense dubte, retardarà l’erradicació de la Pòlio al món que haurà d’esperar, encara, un temps més. Caldrà augmentar la cobertura de la vacunació a tota la població infantil del món amb la recerca de vacunes més segures.

Les noves variants del virus, la globalització, la pobresa, les males condicions higièniques, el fenomen migratori massiu, els conflictes bèl·lics, el negacionisme ideològic, la disminució de la vacunació a la població infantil, són alguns dels obstacles que impedeixen aconseguir l’objectiu d’erradicar la malaltia al món.

Per tot això, els rotaris hem de continuar mentalitzats i pensar que guanyarem… però que encara no hem guanyat.

A la pàgina web de l’OMS es pot llegir:

“A pesar del progreso desde 1988, mientras un niño esté infectado con el virus de la poliotodos los niños, en todos los paísesestarán en riesgo de contraer la enfermedad. El poliovirus se importa fácilmente a un país libre de polio y luego puede propagarse rápidamente en poblaciones no inmunizadas. No erradicar podría dar lugar a más de 200.000 casos nuevos al año en todo el mundo dentro de 10 años“.

 

Dr. Carles Fontcuberta. Octubre de 2024

Sessió informativa als Serveis de Salut integrats del Baix Empordà (SSIBE), a càrrec del dr. Carles Fontcuberta i promogut per Rotary Club Costa Brava.